Najstarija fotografija klape

Klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine i od tada neprekidno i predano radi na očuvanju hrvatske glazbene baštine. O dugogodišnjem uspješnom radu najbolje svjedoče brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Izdvajamo tako 1. mjesto na Festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu 1999., 2002., 2004., 2007. i 2011. godine čime je klapa Kastav ujedno i jedna od najuspješnijih učesnica spomenutog festivala. Najveći uspjeh do sada Klapa je ostvarila 2002. godine na 2. Svjetskim zborskim igrama – 2nd World Choir Games u Južnoj Koreji, gdje je osvojila zlatnu medalju u kategoriji Folklor a cappella i srebrnu medalju u kategoriji Muški komorni zborovi.

Prvi nastup klape u Omišu, 14.07.1997.

Nagrade osvaja i na 1. Svjetskim zborskim igrama Linz 2000. u Austriji (srebro i bronca), na 3. Svjetskim zborskim igrama u njemačkom gradu Bremenu 2004. godine (dva srebra), na 7. Svjetskim zborskim igrama u američkom gradu Cincinnatiju 2012. godine (srebro) te na 10. Svjetskim zborskim igrama u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici prošle, 2018. godine (srebro).

Veliki uspjeh na međunarodnoj glazbenoj sceni, osvojivši 1. nagradu stručnog žirija, klapa Kastav je ostvarila i na međunarodnom festivalu zborova The American International Choral Festival – St. Louis / USA koji je održan u američkom gradu St. Louisu 2010. godine. Značajni su i najnoviji uspjesi te vrijedne nagrade i priznanja koje je Klapa ostvarila na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni u posljednjih nekoliko godina: 1. nagrada stručnog žirija na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga – Opuzen 2016, 1. nagrade stručnog žirija u kategoriji Folklor na 11. Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu The Singing World 2015 u St. Petersburgu (Rusija) i na 8. Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu Isola del sole 2016 u Gradu (Italija) te 2. nagrada i srebrna medalja na 3. Evropskim zborskim igrama – 3rd European Choir Games 2017 u Rigi (Latvija).

Prvo međunarodno gostovanje, Malta, studeni 1998.

Klapa Kastav pored brojnih nastupa i koncerata diljem domovine bilježi i brojna inozemna gostovanja u Argentini, Austriji, Brazilu, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Južnoj Koreji, Latviji, Mađarskoj, Malti, Meksiku, Njemačkoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Srbiji i Španjolskoj. Tijekom minulih godina ostvarila je i uspješnu suradnju s najuvaženijim imenima hrvatske glazbene scene. U tom smislu, svakako najznačajniji projekt do sada predstavlja veliki humanitarni koncert u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci održan 2004. godine, kada je Klapa nastupila uz pratnju Riječkog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog.


Prvi CD klape Kastav, Svojmu gradu, objavljen 1997.

Do sada je objavila šest CD-a i dva DVD-a. U lipnju 1997. godine Klapa objavljuje svoj prvi album, Svojmu Gradu u cijelosti posvećen Gradu i zavičaju u kojem djeluje te su na njemu oživljeni stari izvorni napjevi Hrvatskog primorja i Istre. Pored toga na ovom albumu se nalaze i autorske skladbe temeljene na glazbenoj baštini i čakavskom dijalektu zavičaja. U kolovozu 2001. godine klapa Kastav je objavila drugi album naslovljen U plavom beskraju... na kojem se nalaze a cappella izvedbe vječnih melodija hrvatske zabavne glazbe 20. stoljeća. Treći album, ujedno i prvi DVD Klape, naslovljen Iskre vremena objavljen je 2005. godine i predstavlja snimku istoimenog, već spomenutog humanitarnog koncerta. Godine 2010., klapa Kastav objavila je i svoj četvrti album pod nazivom 'Vo je naša zemlja. Posvećen klasičnom klapskom, odnosno dalmatinskom a cappella repertoaru, ovaj album doživio je 2011. godine veliko priznanje, budući se našao u finalnim nominacijama za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2011. u kategoriji Najbolji album klapske glazbe te se na taj način svrstao među tri najbolja albuma godine u toj kategoriji. Klapa bilježi još jednu nominaciju za prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin i to 2006. godine kada se sa skladbom 'Vo je naša zemlja, s albuma Iskre vremena plasirala u finalne nominacije u kategoriji Najbolja klapska izvedba. Početkom lipnja 2017. godine klapa Kastav je objavila svoj peti samostalni album naslovljen More, nebo, zemja, posvećen autorskim, vokalno – instrumentalnim skladbama inspiriranih čakavskim stihovima Hrvatskog primorja i Istre, dok je krajem prošle, 2018. godine objavila šesti, ovog puta koncertni album Uživo u Kastvu. Album Uživo u Kastvu kojeg je Klapa Kastav objavila u suradnji s Tamburaškim orkestrom HRT-a i dirigentom Sinišom Leopoldom, nedavno je nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2019. u kategoriji Najbolji album pop-folklorne glazbe.
U SUSRET NOVOJ S KLAPAMA KVARNERA U KASTVU, 27.12.2014.

Klapa Kastav je 2003. godine dobitnica Nagrade Grada Kastva, dok je 2009., 2011. i 2017. godine dobitnica Nagrade Primorsko–goranske županije za ostvarene rezultate na području unapređenja kulture.
Umjetnički voditelj muške klape Kastav od 1994. godine je Saša Matovina.

ČLANOVI KLAPE "KASTAV"

 • SANDRO
 • SAŠA
 • MARINO
 • NIKOLA
 • ALEN
 • TIN
 • BOJAN
 • FLORIS
 • ZLATKO
 • ZORAN
 • DINO

FOTOGALERIJA

 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
više...