Najstarija fotografija klape

Klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine i od tada neprekidno i predano radi na očuvanju hrvatske glazbene baštine. O dugogodišnjem uspješnom radu najbolje svjedoče brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu. Izdvajamo tako 1. mjesto na Festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu 1999., 2002., 2004., 2007. i 2011. godine čime je klapa Kastav ujedno i jedna od najuspješnijih učesnica spomenutog festivala.


Prvi nastup klape u Omišu, 14.07.1997.

Najveći uspjeh do sada Klapa je ostvarila 2002. godine na 2. zborskoj olimpijadi u Južnoj Koreji, gdje je osvojila zlatno olimpijsko odličje u kategoriji Folklor a cappella i srebrno olimpijsko odličje u kategoriji Muški komorni zborovi. Nagrade osvaja i na 1. zborskoj olimpijadi Linz 2000. u Austriji (srebro i bronca), na 3. zborskoj olimpijadi u njemačkom gradu Bremenu 2004. godine (dva srebra) te na 7. zborskoj olimpijadi u američkom gradu Cincinnatiju 2012. godine (srebro).


Prvo međunarodno gostovanje, Malta, studeni 1998.

Veliki uspjeh na međunarodnoj glazbenoj sceni, osvojivši 1. nagradu stručnog žirija, klapa Kastav je ostvarila i na međunarodnom festivalu zborova The American International Choral Festival – St. Louis / USA koji je održan u američkom gradu St. Louisu 2010. godine. Značajni su i najnoviji uspjesi te vrijedne nagrade i priznanja koje je Klapa ostvarila na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni u posljednje dvije godine: 1. nagrada stručnog žirija na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga – Opuzen 2016 te 1. nagrade stručnog žirija u kategoriji Folklor na 11. Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu The Singing World 2015 u St. Petersburgu (Rusija) i na 8. Međunarodnom zborskom natjecanju i festivalu Isola del sole 2016 u Gradu (Italija).


Prvi CD klape Kastav, Svojmu gradu, objavljen 1997.

Klapa Kastav pored brojnih nastupa i koncerata diljem domovine bilježi i brojna inozemna gostovanja u Argentini, Austriji, Brazilu, Italiji, Južnoj Koreji, Mađarskoj, Malti, Meksiku, Njemačkoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Srbiji i Španjolskoj. Tijekom minulih godina ostvarila je i uspješnu suradnju s najuvaženijim imenima hrvatske glazbene scene. U tom smislu, svakako najznačajniji projekt do sada predstavlja veliki humanitarni koncert u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci održan 2004. godine, kada je Klapa nastupila uz pratnju Riječkog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog.


U SUSRET NOVOJ S KLAPAMA KVARNERA U KASTVU, 27.12.2014.

Do sada je objavila četiri CD-a i jedan DVD. U lipnju 1997. godine Klapa objavljuje svoj prvi album, Svojmu Gradu u cijelosti posvećen Gradu i zavičaju u kojem djeluje te su na njemu oživljeni stari izvorni napjevi Hrvatskog primorja i Istre. Pored toga na ovom albumu se nalaze i autorske skladbe temeljene na glazbenoj baštini i čakavskom dijalektu zavičaja.


U kolovozu 2001. godine klapa Kastav je objavila drugi album naslovljen U plavom beskraju... na kojem se nalaze a cappella izvedbe vječnih melodija hrvatske zabavne glazbe 20. stoljeća. Treći album, ujedno i prvi DVD Klape, naslovljen Iskre vremena objavljen je 2005. godine i predstavlja snimku istoimenog, već spomenutog humanitarnog koncerta. Godine 2010., klapa Kastav objavila je i svoj četvrti album pod nazivom 'Vo je naša zemlja. Posvećen klasičnom klapskom, odnosno dalmatinskom a cappella repertoaru, ovaj album doživio je 2011. godine veliko priznanje, budući se našao u finalnim nominacijama za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2011. u kategoriji Najbolji album klapske glazbe te se na taj način svrstao među tri najbolja albuma godine u toj kategoriji.


Klapa bilježi još jednu nominaciju za prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin i to 2006. godine kada se sa skladbom 'Vo je naša zemlja, s albuma Iskre vremena plasirala u finalne nominacije u kategoriji Najbolja klapska izvedba. Krajem svibnja 2017. godine klapa Kastav će objaviti svoj peti album naslovljen More, nebo, zemja, posvećen autorskim, vokalno–instrumentalnim skladbama inspiriranih čakavskim stihovima Hrvatskog primorja i Istre.


Klapa Kastav je 2003. godine dobitnica Nagrade Grada Kastva, dok je 2009. i 2011. godine dobitnica Nagrade Primorsko–goranske županije za ostvarene rezultate na području unapređenja kulture.


Ove godine će klapa Kastav od 17. do 21. srpnja sudjelovati na 3rd European Choir Games – 3. Evropske zborske igre, koje će se održati u glavnom gradu Latvije, Rigi.


Umjetnički voditelj muške klape Kastav od 1994. godine je Saša Matovina.

ČLANOVI KLAPE "KASTAV"

 • SANDRO
 • SAŠA
 • MARINO
 • NIKOLA
 • ALEN
 • TIN
 • BOJAN
 • FLORIS
 • ZLATKO
 • ZORAN
 • DINO

FOTOGALERIJA

 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
više...