MUŠKA KLAPA KASTAV NA MEĐUNARODNOM ZBORSKOM FESTIVALU THE AMERICAN INTERNATIONAL CHORAL FESTIVAL – ST. LOUIS (USA) OSVOJILA ZLATNU DIPLOMU U KATEGORIJI FOLKLOR

Zlatna diploma iz St. Louisa

Muška klapa Kastav sudjelovala je 13. do 22. studenog na međunarodnom zborskom festivalu i natjecanju The American International Choral Festival – St. Louis / USA koji je održan u gradu St. Louisu u Sjedinjenim Američkim Državama. Klapa je u natjecateljskom dijelu programa nastupila u kategoriji F – Folklor s programom hrvatskih skladatelja i njihovih autorskih skladbi skladanih na temeljima klapske, ali i istarske glazbene baštine te tako izvela petnaestominutni program: Dalmatino, povišću pritrujena – Ljubo Stipišić, ‘Vo’ je naša zemja – Mojimir Ćaćija, Sutra će te ponit – Krešimir Magdić i Bilo vavek veselo – Ivan Matetić – Ronjgov.

Klapa Kastav u St. Louisu

Međunarodni peteročlani stručni ocjenjivački sud ocijenio je nastup klape Kastav brojem bodova koji je bio dovoljan za osvajanje zlatne diplome. Ostvarenje ovog izuzetnog rezultata ujedno je omogućilo Klapi izravnu kvalifikaciju u finalni dio natjecanja na zborskim manifestacijama koje u sljedećih pet godina organizira međunarodna zborska fondacija Förderverein INTERKULTUR e.V.. Riječ je o prestižnim zborskim natjecanjima i festivalima: Zborske olimpijade i Svjetske zborske igre.

Klapa Kastav u St. Louisu

Treba napomenuti kako je Klapa imala i nekoliko nastupa u revijalnom dijelu programa Festivala. Naime, klapi Kastav je, između 17 zborova učesnika, od strane umjetničkog direktora Festivala ukazana čast da nastupi na koncertu svečanog otvaranja Festivala u Ferrara Theatre u St. Louisu te da održi polusatni koncertni program u okviru koncerta The World sings in St. Louis koji je održan 18. studenog. Ovom koncertu osobno su prisustvovale Kolinda Grabar Kitarović, veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama i Sanja Laković, konzularna savjetnica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Chicagu. Na spomenutom nastupu i koncertu Klapa se predstavila s narodnim napjevima istarsko-primorskog i dalmatinskog podneblja u obradama najpoznatijih hrvatskih etnomuzikologa te autorskim skladbama koje su inspirirane klapskom glazbenom baštinom.

Klapa Kastav u New Yorku

Upravo taj dio klasičnog klapskog repertoara čini okosnicu četvrtog po redu, netom objavljenog nosača zvuka 'Vo je naša zemlja klape Kastav u izdanju Aquarius recordsa iz Zagreba tako da su ovi nastupi biti najbolja prilika za njegovo koncertno predstavljanje van granica naše domovine. Ističemo kako je Klapa, kao jedini predstavnik, od ukupno 17 zborova, koliko ih je učestvovalo na ovom Festivalu, nastupila i uživo u programu ugledne američke televizijske kuće FOX 2 u emisiji Morning Show. Budući je u natjecateljskom dijelu Festivala osvojila zlatnu diplomu klapa Kastav je stekla pravo nastupa i na završnom Grand Prix koncertu Festivala.

Klapa Kastav u New Yorku

Inače, za vrijeme priprema ovog gostovanja na Festivalu u St. Louisu, došlo je i do vrlo uspješne suradnje s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Washingtonu i s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Chicagu, tako da su nastupe klape Kastav na Festivalu osobno pratile Kolinda Grabar Kitarović, veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama i Sanja Laković, konzularna savjetnica. U suradnji s njima došlo je i do još jednog značajnog nastupa u St. Louisu, mimo predviđenog festivalskog programa, i to na hrvatskoj misi u župnoj crkvi sv. Josipa, nakon čega je održan i cjelovečernji koncert Klape u prostorima Hrvatske zajednice. Oba nastupa izazvali su oduševljenje hrvatskih iseljenika koji već dugi niz godina žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama.

Klapa Kastav u New Yorku

Oduševljenje nastupima klape Kastav bilo je prisutno i na svim nastupima u službenom dijelu njenog gostovanja, dakle onom festivalskom. Topao prijem publike i ostalih zborova učesnika Festivala, još su jednom dokazali prepoznatljivost i visoko-umjetničku vrijednost našeg kulturnog blaga u svjetskim razmjerima, kao i visokokvalitetne dosege našeg kulturno-umjetničkog amaterizma. O tome govori i posebno priznanje koje je uručeno Klapi od strane organizatora Festivala, a riječ je o Diplomi u čast dosadašnjeg uspješnog sudjelovanja klape Kastav na 4 manifestacije u organizaciji međunarodne zborske fondacije Förderverein INTERKULTUR e.V. (Diploma u prilogu). Pored klape Kastav, kao jedine predstavnice iz Hrvatske, na ovom Festivalu su nastupili zborovi iz Brazila, Kanade, Kolumbije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, i Ukrajine. Ovo gostovanje klape Kastav realizirano je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

FOTOGALERIJA IZ AMERIKE

 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto
 • foto